Tips & Advies
Voor Clem Vercammen is horloges maken puur vakmanschap. Kan u wel wat interessante tips of advies gebruiken rond horloges en juwelen? Dan helpen wij u graag verder. Aarzel niet om ons te contacteren voor al uw vragen.
Voor het behouden van de natuurlijke glans van gouden juwelen en diamanten, moeten de juwelen regelmatig gereinigd worden. Deze juwelen kunnen dof worden door zeep, stof, huidvet of cosmeticaproducten.
U kan best uw juwelen tenminste één keer per jaar door uw juwelier laten nakijken. Wij reinigen graag uw juwelen op een professionele manier. Ook controleren we het juweel op losse zettingen en eventuele tekenen van slijtage.
Zelf kan u af en toe uw juwelen een poetsbeurt geven. Laat uw juwelen in een sopje voor enige tijd ondergedompeld, waarna u later met een zachte borstel voorzichtig schoon maakt (ook onderaan de ring). Spoel de juwelen daarna af met lauw water en wrijf het goed droog met een doekje.
Medewerkers of goede klanten kan u bedanken of sympathiek verrassen met een waardevol geschenk zoals een mooi juweeltje. Trendy of traditioneel, sportief of klassiek, goud of zilver: dit tijdloze product wordt steeds erg gewaardeerd en blijft een onuitwisbare herinnering.
Wij hebben een uitgebreide collectie in huis in alle mogelijke prijsklassen. Kom even langs en we kunnen samen een juiste keuze samenstellen. Sommige juwelen kunnen eveneens gegraveerd worden met uw logo of naam; dat is een dienst die wij gratis aanbieden.
U kan eveneens kiezen woor waardebonnen. Zo kan zelf het juiste juweeltje gekozen worden.
Voor verdere vragen en informatie willen wij u graag te woord staan in onze winkel of contacteer ons via 015 24 12 65 of info@clemvercammen.be.
Een diamant is voor altijd
Diamant is het kostbaarste geschenk van onze aarde. Gecreëerd door de natuur zelf waardoor elke steen uniek is.
U vindt hier heel wat informatie over de diamant. Maar wenst u meer te weten te komen, kan u steeds onze zaak vrijblijvend een bezoek brengen. U kan eveneens contact op nemen via het contactformulier ofinfo@clemvercammen.be.
Gert Vercammen bezit het diploma van de Hoge Raad van diamant te Antwerpen, en is expert in geslepen diamant. Hij zal u graag verder assisteren in uw mogelijke aankoop.
Bij het kiezen van losse diamanten of een diamanten ring, moet u 4 zaken onthouden, de vier C's: Cut (slijpvorm), Clarity (zuiverheid), Color (kleur) and Carat (karaat).
CUT (slijpvorm)
Dit is de belangrijkste eigenschap van een diamant in het identificeren van zijn gloed en glans.
Er bestaat een onderscheid tussen de kwaliteit van het slijpsel en de slijpvorm van een diamant. Diamant geslepen in briljantvorm kent 56 facetten; een goed geslepen diamant zorgt voor een optimale schittering en flonkering. Het model (de slijpvorm) waarin de diamant is geslepen, is meer een kwestie van persoonlijke smaak. Deze slijpvorm heeft nauwelijks invloed op de waarde. Een diamant verliest tijdens het slijpproces gemiddeld 50 % van zijn oorspronkelijk gewicht. Diamant ontleent zijn schittering aan de weerkaatsing van het licht. De slijper moet de facetten zodanig aanbrengen dat het licht optimaal van het ene facet naar het andere wordt gekaatst. De kennis voor dit veeleisende vak wordt al eeuwenlang van generatie op generatie doorgegeven. De nauwkeurigheid en finesse van het slijpsel bepalen de schittering van de steen.
Een 'fine cut' diamant, met het juiste aantal vlakken en precisie in de hoeken in de juiste proporties, zal het licht toelaten binnenin vrij te kaatsen; weerkaatsend van het ene vlak naar het andere tot het naar buiten komt langs de top in al z'n glorie en schittering.
COLOR (kleur)
Kleur is een zeer persoonlijke keuze: sommigen houden van ijskoude witheid (kleurloos of bijna kleurloos), terwijl anderen de gouden gloed of een warmere kleur prefereren.
Diamanten zonder kleur zijn zeer zeldzaam en duurder; diamanten met een vage kleur zijn een beetje warmer en betaalbaarder.
Wenst u een diamant van grotere omvang, kan u bv opteren voor een diamant met een minder mooie kleur, en met een mindere zuiverheid. Wist u dat diamanten in alle kleuren van de regenboog bestaan? De kleuren van diamanten gaan van blauw wit (D) tot de Fancy Colours. Er zijn Fancy Colours die bij de duurste van de wereld behoren.
CLARITY (zuiverheid)
Zuiverheid refereert naar hoe vrij een diamant is van natuurlijke "geboortekenmerken" of kleine, meestal microscopische onvolkomenheden die elke diamant uniek maken.
Men heeft zuiverheidsgraden toegekend aan diamanten op basis van wat men kan detecteren bij 10x uitvergroting. Als er zich een microscopisch stukje stof op de diamant bevindt, beïnvloedt dat de zuiverheidsgraad. De meeste interne eigenschappen (inclusions) en externe eigenschappen (blemishes) in de diamant hebben weinig of geen effect op de gloed en glans.
CARAT
Bij veel mensen is het niet helemaal duidelijk wat het verschil is tussen de het karaat van stenen en het karaat van goud. Bij goud geeft karaat de zuiverheid aan, terwijl bij stenen dit het gewicht weergeeft. Een karaat is onderverdeeld in 100 puntjes, net zo als een kilo in 1 000 gram. 1 karaat is precies 0,2 gram, dus 5 karaat is 1 gram. Bij diamanten geeft karaat het gewicht aan: 14 karaat is dus een steen van 1 400 puntjes en 2,8 g.
Aangezien karaat een meeteenheid van gewicht is en niet van grootte, hoeven twee diamanten met hetzelfde karaatgewicht niet per se even groot te zijn; het is afhankelijk van hoe hij geslepen is. Sommige diamanten zullen extra gewicht op de bodem van de steen hebben en daardoor kleiner lijken.
Witgoud 18 kt bestaat voor ¾ uit fijn goud dat een gele kleur heeft. Deze gele kleur wordt onderdrukt via legering met witte metalen (zilver, palladium, ...), maar het metaal is niet voldoende aanwezig om het gele goud volledig mooi wit te maken. Witgouden juwelen worden daarom afgewerkt met een extra witte deklaag van rhodium. Bij intensief gebruik, vooral bij armbanden en ringen kan de rhodiumlaag sneller slijten, en moet, om de oorspronkelijke witte kleur terug te krijgen, dan vernieuwd worden. Dit is een kleine ingreep die we in onze atelier kunnen uitvoeren.
Oriënt en glans
Het gaat hier om de geïriseerde glans die blijkbaar uit het binnenste van de parel komt. Gans dit lichtspel wordt bepaald door de kwaliteit, de regelmaat en de dikte van de parelmoer lagen. Deze factoren geven de schittering en het leven van de parel.
Kleur
De keuze van de kleur doet men liefst bij daglicht en in functie van de huidskleur. De witte-rosé parels passen perfect bij bleke tinten, terwijl de meer crème kleurige parels harmoniseren met een donkere huid.
Dikte
Het beoordelen van de dikte van de parelmoer lagen is het domein van een expert. Nochtans gaat het hier om een essentieel criteria. Men geeft zowel aandacht aan de regelmaat van de lagen en aan de al of niet aanwezigheid van onzuiverheden in de parelstructuur.
Vorm
Hoe ronder de parel, hoe beter de perfectie en de kwaliteit. Er bestaan echter verschillende vormen van parels: peervormige, ovale, half ronde of barokvormige parels.
Grootte
De waarde is natuurlijk afhankelijk van de diameters van de parels. Bij gelijke afmetingen kan men parels vinden waar de waarde kan variëren van enkel naar dubbel. Dit alles hangt af van de kwaliteit, de glans, de oorsprong, de perfectie en de aanwezigheid, al dan niet, van piqués. De afmeting wordt bepaald in diameters en in millimeters.
Onderhoudsbeurten
Parels van goede kwaliteit behouden zeer lang hun schittering, op voorwaarde enkele eenvoudige voorzorgen te respecteren:
- Bewaar uw parels afzonderlijk, vermijd wrijving met andere juwelen.
- Parfum, haarlak en zuren tasten uw parels aan. Doe de juwelen aan na geschminkt en geparfumeerd te zijn.
- Een regelmatige poetsbeurt en terug aanrijgen bij uw juwelier is aan te raden.
- Draag uw parels vaak. Door het contact met de lucht hydrateren ze op natuurlijke wijze, hetgeen bijdraagt om intact her charme en schittering te bewaren.
De techniek van de "kultuur" begon in Japan in het begin van de 20ste eeuw toen een zekere Kokichi Mikimoto op het idee kwam om zelf een vreemd lichaam in de parel-oester in te planten om zo de parels te laten groeien.
In de oester wordt een "kern" ingebracht samen met een "enttakje" van een donoroester. Rond deze kern groeit parelmoer dat door de oester wordt afgescheiden.
Tussen de "echte" parel en de kultuurparel is omzeggens geen verschil: het zijn beide producten van de natuur. Het ontstaan van de echte parel gebeurt door toeval, het ontstaan van de kultuurparel gebeurt door tussenkomst van de mens.
Men onderscheidt enkele soorten van kultuurparels:
- De parels van de Akoya oetser
Deze komen uit oesters die voornamelijk voorkomen in het zuiden en het oosten van het Japanse archipel. De oester is een delicaat weekdier waarvan de schelp in volle rijpheid een diameter van ongeveer 7 cm heeft en parels produceert variërend tussen 2 en 9 cm.
- De Zuidzeeparels
Men herkent voornamelijk deze parels aan hun grootte. De grote van de parels van de zuidelijke zeeën begint daar waar deze van de Akoya's eindigt: dit wil zeggen tussen de 9 en 14 mm. Ook de kleuren kunnen verschillen: gaande van schitterend wit naar crème kunnen ze ook groen en zwart zijn... De witte parels worden vooral gevonden in Australië, de Filipijnen, Myanmar en Thailand, daar waar de zwarte parels afkomstig zijn uit Polynesië.
- De zoetwaterparels
De zoetwaterparels hebben een totaal andere oorsprong. Zij komen niet voort van oesters maar van schelpachtige weekdieren die leven in meren. Deze parels onderscheiden zich van de andere door onregelmatige vormen, hun diverse kleuren en ook hun afmetingen. In het algemeen zijn ze vele kleiner. Ook de kultuurtechniek is verschillend: men plant in de zoetwaterschelpen een stuk "mantel" in voor de formatie van de parel.
De diamant is waarschijnlijk de bekendste edelsteen en de kostbaarste! Diamant is een mineraal dat uit zuivere koolstof bestaat en heeft m.a.w. dezelfde samenstelling als het mineraal grafiet dat ook uit zuivere koolstof bestaat.
Deze twee mineralen lijken echter niets op elkaar. Grafiet is een zacht, zwart mineraal, zo zacht dat het zwarte strepen achterlaat als ja er met over papier gaat. Het is ook daarom dat men het gebruikt in potloden.
Diamant daarentegen is een enorm hard mineraal (hardheid: 10), het is het hardste dat we kennen. Diamant is ook een zeer uniek mineraal. De vorming is bijzonder omdat er een zeer hoge temperatuur en een zeer hoge druk voor nodig is. Deze druk is zo hoog dat die niet in de buitenste schil van de aarde voorkomt. Diamant wordt op nog grotere diepte gevormd, en alleen door een zeer speciaal vulkanisch proces kan de diamant verplaatst worden naar het aardoppervlak. Dit proces zorgt er voor dat stenen brokstukken uit de mantel, waar de diamanten inzitten, door een lava zeer snel naar het aardoppervlak gebracht worden. Dat moet zo snel gaan dat de diamant geen tijd krijgt zich aan te passen aan de afnemende druk en temperatuur. Als dat wel zou gebeuren, zou de diamant onderweg overgaan in de zwarte grafiet.
Voorafgaande aan het huwelijk vindt uiteraard een aanzoek met een prachtige verlovingsring plaats. Een verlovingsring heeft traditioneel de vorm van een solitaire ring. Dat wil zeggen dat de ring straalt dankzij één grote steen in het midden. En traditioneel wordt hierbij als steen voor een schitterende diamant gekozen. Naast de traditionele solitaire ring met diamant, zijn er nog heel veel variaties mogelijk. Zo is er keuze in type steen, aantal stenen en verwerkingstype van de stenen. Populaire modellen voor een verlovingsring zijn dus de solitaire ringen, maar ook spanringen en ringen met kast of chaton zetting doen het doorsnee goed. Verder wordt voor een verlovingsring meestal voor goud of zilver gekozen. Andere stenen naast de diamant die het ook goed doen, zijn de robijn die voor passie staat, de smaragd die dan weer oprechtheid symboliseert, of de saffier die trouw voorstelt. Welke ring je uiteindelijk kiest, is grotendeels afhankelijk van je smaak en die van je partner. Ga je toch voor een diamant, kies dan voor een gecertificeerde diamant, reken daarom op het exclusieve aanbod en advies van Clem Vercammen.
In de collectie van Atelier P. vindt iedereen wel een mooie verlovingsring terug. Atelier P. brengt dan ook een speciale Atelier P. collectie Engagement rings die je onder meer keuze geven uit zowel traditioneel witgouden ringen met diamant, als moderne solitaire ringen in rozegoud met een roze edelsteen. Droomt jouw geliefde wel van een prachtige verlovingsring met een grote schitterende steen, dan zal de collectie van Atelier P. je vast weten te bekoren. Het Belgische juwelenmerk biedt een ruim assortiment aan sprookjesachtige juwelen die zich perfect lenen voor een verloving en trouw. Zo brengt het exclusieve juwelenmerk een verfijnde collectie verlovingsringen die een perfecte combinatie weet te brengen van modern met vintage. Reeds van in 1865 creëert Atelier P. bijzondere trouw- en verlovingsringen waarbij een uitstekende kwaliteit verzekerd wordt. Met zijn jarenlange ervaring brengt het hoogwaardige juwelen dankzij zijn lokale en ambachtelijke productie. Met ook een ruim assortiment biedt de verlovingscollectie van Atelier P. onder meer keuze uit goudgeel, witgoud en rozegoud. Zo vindt iedereen vast wel de perfecte verlovingsring voor hem of haar. Kom het ook snel ontdekken bij Clem Vercammen en neem alvast een kijkje online of breng een bezoekje in onze winkel. We helpen je graag verder.